utorok 5. januára 2016

Ako je možné s bambusovou mriežkou ukryť napr. radiátor?

Mriežku je možné mnohostranne využiť v našom byte. A to nie len ako výplň dverí, ale aj na ukrytie napr. starších a nie tak pekných radiátorov, potrubia pod bojlerom, ktoré kazia vzhľad kúpeľne.

Ale ako môžeme využiť mriežku na ukrytie niečoho?

Jednak môžeme na mriežku vyrobiť rám, alebo menšiu skrinku. Pretože svojou konštrukciou mriežka nebráni v prúdení vzduchu, je možné ju použiť na ukrytie radiátoru spôsobom uvedeným na obrázku:




Toto je dekoratívne riešenie, ale nákladné. Nie je isté, že v domácich podmienkach toto vyhotovíme. Takýto nábytok je väčšinou vyrobiť len stolár.

Preto, keď chceme praktické a lacnejšie riešenie, pomôže nám nasledujúci obrázok:


Toto a k tomu podobné riešenie je možné jednoducho vyrobiť s mriežkou, pretože nevyžaduje výrobu samostatného rámu, stačí použiť rohovú lištu.

Pomocou niekoľkých pomocných materiálov je domáci kutil schopný toto vyhotoviť.

Potrebujeme k tomu: 
  • drevenú mriežku
  • nožnice, alebo iný nástroj vhodný na rezanie mriežky
  • lepidlo na drevo
  • zošívačka/sponkovačka
  • hobľovaná lišta
  • rohová lišta

Tieto veci je možné získať v akomkoľvek hobby obchode. 

Keď máme všetky potrebné veci, stačí už len menšia zručnosť.

Na konci tohoto príspevku sú obrázky s postupom, ako takúto konštrukciu vyrobiť.

Na týchto obrázkoch je vidieť, že po určení presných rozmerov je potrebné vyhotoviť rám z hobľovaných líšt (1. obrázok). Toto bude konštrukcia, na ktorú sa prilepia na mieru vyrobené drevené mriežky pomocou lepidla na drevo (2.-3. obrázok) a pomocou zošívačky sa pripevnia (4.-5. obrázok). Mriežku je možné pomocou nožníc, alebo iného vhodného náradia rozrezať, napr. pomocou oscilačnej brúsky. Odporúčam oscilačnú brúsku k získaniu pekného rezu.  

Ďalším krokom je zakrytie spojov rohovou lištou, teda miest, kde sa mriežka pripevnila na lištu (9. obrázok).

Pretože mriežka je zložená z bambusových palíc, ktoré sú prírodnými materiálmi, odporúča sa povrchové ošetrenie. Je možné ich farbiť alebo lakovať. Posledný krok je teda ošetrenie olejom na drevo, lakovanie alebo farbenie(10. obrázok).

Farbenie štetcom je pomerne ťažšie. U spojov môže farba naviac stiecť, ktoré nie je jednoduché rozpracovať. Keď aj napriek tomu chceme, aby mriežka bola biela, pretože sa takto viac hodí do kúpelne, pomocou postrekovača farby získame rovnomernejší povrch. S dostatočnou trpezlivosťou tohoto docielime aj štetcom.  Tým, kto má rád prírodné farby, stačí povrch ošetriť olejom na drevo.

Je dôležité poznamenať, že sa jedná o prírodný materiál, a preto v blízkosti kotlov alebo krbov je dôležité dbať na to, aby nebola mriežka veľmi blízko týchto zdrojov tepla.  Bambusové palice sú ako iné drevo. Môžu sa zapáliť. 

Je možné ich kľudne použiť na ukrytie radiátorov, potrubia a iných vecí.

Mriežku je možné odporúčať každému, kto hľadá lacné a napriek tomu nápadité a dekoratívne riešenie. 
















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára